OBS De Vijzel | Hauwert 80 | 1691 EJ Hauwert
Kanjertraining

We streven er naar om het pedagogisch klimaat binnen onze school nog verder te verbeteren. Kanjertraining bestaat uit een serie lessen die in de loop van het jaar in iedere groep wordt gegeven.

De Kanjertraining gaat uit van 5 basisregels:

We vertrouwen elkaar.

We helpen elkaar.

Niemand speelt de baas.

Niemand lacht uit.

Niemand doet zielig.

 

Uitleg van de kanjerpetten

De kanjertraining is niet zomaar een manier om minder passend gedrag van kinderen aan te pakken. De kanjertraining zorgt ervoor dat kinderen inzicht krijgen in hun eigen manier van reageren en handelen naar anderen toe. Iedereen heeft zelf de keuze om te reageren op een bepaalde manier. De kinderen worden aangesproken op hun gedrag en niet op zichzelf als persoon. Hierdoor zullen kinderen zich minder snel aangevallen voelen. Je bént geen gele, zwarte, rode, gele of witte pet, je gedraagt je zo.

 

Er staan 4 dierfiguren centraal die ieder hun eigen manier van reageren laten zien:


KONIJN (gele pet):
Wat je ziet: Bang, verlegen, schuchter. Vindt de ander fantastisch en zichzelf niets waard. Laag zelfbeeld, geen vertrouwen. Kijkt de ander niet aan en lijkt bang.

Sterke kant: Iemand die vaak de gele pet op heeft is in staat om heel goed te observeren en de situatie te overzien. Kijken vaak vanaf een afstand naar de situatie. Zeggen niet snel iets en als ze dat wel doen is het vaak heel treffend verwoord.


AAP (rode pet):
Wat je ziet: Grapjas, denkt altijd grappig te zijn. Lacht om alles, meeloper, volger, nemen de anderén en zichzelf niet serieus! Vindt alles wat de pestvogel doet fantastisch. Maakt grapjes die voor de ander kwetsend kunnen zijn.

Sterke kant: Iemand die vaak de rode pet op heeft, is heel goed in staat om te relativeren en een minder gemakkelijke situatie van de zonnige kant met humor te bezien.


PESTVOGEL (zwarte pet):
Wat je ziet: Vindt zichzelf fantastisch en de anderen niks waard. Is voor de ander niet te vertrouwen, vertoont onvoorspelbaar gedrag en is uit op ruzie. Neemt alle ruimte in. Is vaak erg luid aanwezig. Heeft moeite zich in te leven in de ander.
Sterke kant: Iemand die vaak de zwarte pet op heeft kan situaties vaak razendsnel over zien. Heeft aan een half woord genoeg en heeft vaak grote leiders capaciteiten.


TIJGER (witte pet):
Wat je ziet: Normaal gedrag. Is aanspreekbaar op zijn/haar gedrag. Gaat uit van: we lossen het samen op. Heeft respect voor normaal gedrag. Tijger denkt goed aan zichzelf én aan
de ander.

Sterke kant: Iemand die vaak de witte pet op heeft kan zich goed verplaatsen in de gevoelswereld van de ander.

 

De Kanjerpetten - Kanjertraining 

 

Kanjertraining

We streven er naar om het pedagogisch klimaat binnen onze school nog verder te verbeteren. Kanjertraining bestaat uit een serie lessen die in de loop van het jaar in iedere groep wordt gegeven.

De Kanjertraining gaat uit van 5 basisreg ... Lees verder >>

Protocollen

downloaden

downloaden

downloaden

Schooltijden

... Lees verder >>

De natuurspeeltuin

Paddenstoelen in onze natuurspeeltuinLees verder >>

Leerling aanmelden

Wilt u uw kind aanmelden? Klik dan hier om uw kind aan te melden en wij nemen contact met u op.
  groep 1 tot en met 4    groep 5 tot en met 8 
     
Maandag 08:30 uur - 14:15 uur