OBS De Vijzel | Hauwert 80 | 1691 EJ Hauwert
De natuurspeeltuin
Tomaten in onze moestuin
Wist je dat… tomaten super gezond zijn? Ze zitten namelijk boordevol vitaminen en mineralen.
Wist je dat.. er heel veel soorten tomaten zijn? De meest bekende zijn de cherry tomaatjes.
Wist je dat… een tomaat een fruitsoort is?
Wist je dat... de tomaat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt?
Afbeelding kan het volgende bevatten: plant en eten, de tekst 'Groen moet doen! devijzel vijzel'

Pissebedden in onze natuurspeeltuin

Pissebedden houden van vochtige plekken, het liefst waar geen zonlicht komt. Ze zitten buiten onder blaadjes, stenen of hout.

Volwassen pissebedden verliezen hun harnas ongeveer eens per vier weken, eerst valt het achterste deel af, ongeveer twaalf uur later het voorste deel, ze eten het afgevallen harnas op om het kalk weer te gebruiken voor hun nieuwe jasje.
 
Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'Groen moet je doen! de vijzel'
 
 
Aardappels in en uit de moestuin
Het moestuinseizoen liep dit schooljaar iets anders. Op 11 maart hadden de leerlingen de moestuinbakken schoongemaakt en de pootaardappeltjes goed bekeken en klaargelegd. Helaas konden
ze eind maart niet meer naar school om de aardappels zelf te poten. Dat heeft de moestuinjuf 30 maart gedaan. En zo konden de leerlingen op 24 juni wel zelf aardappels oogsten. Gisteren (1 juli)
tijdens de laatste moestuinles gingen de leerlingen de aardappels wassen, snijden en bakken in de oven. En daarna moest er natuurlijk geproefd worden. Mmm, dat smaakte goed!
 
Afbeelding kan het volgende bevatten: eten, de tekst 'Groen moet doen! 冰'
 
De Gelderse Roos in onze natuurspeeltuin
Na de zomervakantie zien we op het schoolplein deze struik met mooie rode bessen. Deze struik heet de Gelderse Roos. Een beetje vreemd, want het is geen familie van de roos, maar van de
sneeuwbal!?
De Geldere Roos had in mei en juni schermen met witte bloemen. Maar van augustus tot december hangen er rode bessen aan de struik. De bessen zijn rauw niet lekker en worden ook door vogels niet snel gegeten.
Als het gevroren heeft worden de bessen zoet en dan zijn de vogels er wel dol op. Na de eerste vorst kunnen ze ook verwerkt tot gelei of jam.
 
Afbeelding kan het volgende bevatten: plant, bloem, buiten en natuur, de tekst 'Groen moet je doen! vijzel'
 
Lieveheersbeestjes in onze natuurspeeltuin
Vorige week, 10 juni, deden de kinderen een bijzondere ontdekking bij de boomhut op het schoolplein. Daar liepen namelijk allemaal “rare zwarte beestjes met oranje vlekken op de rug” (foto 1). Deze beestjes zijn de larven van het lieveheersbeestje. Eerst zijn ze nog klein, maar ze groeien in 3 stadia naar een beestje van ongeveer 1 cm. Daarna gaat de larve ergens stilletjes zitten (foto 2) en hij verandert langzaam in een pop (foto 3). Afgelopen week, 17 juni, ontdekten we een knalgeel beestje (foto 4) dat net uit een pop was gekropen. Het gele schildje kleurt langzaam oranje en daarna verschijnen er stippen. Nu is het een lieveheersbeestje. De hele cyclus was en is nog steeds te zien op het schoolplein, waar alle foto’s zijn gemaakt. Best wel uniek!
 
Afbeelding kan het volgende bevatten: plant en buiten, de tekst '1 2 Groen moet je doen! 3 4 5'

Kanjertraining

We streven er naar om het pedagogisch klimaat binnen onze school nog verder te verbeteren. Kanjertraining bestaat uit een serie lessen die in de loop van het jaar in iedere groep wordt gegeven.

De Kanjertraining gaat uit van 5 basisreg ... Lees verder >>

Protocollen

downloaden

downloaden

downloaden

Schooltijden

... Lees verder >>

De natuurspeeltuin

Tomaten in onze moestuin
Wist je dat… tomaten super gezond zijn? Ze zitten namelijk boordevol vitaminen en minerale ... Lees verder >>

Leerling aanmelden

Wilt u uw kind aanmelden? Klik dan hier om uw kind aan te melden en wij nemen contact met u op.
  groep 1 tot en met 4    groep 5 tot en met 8 
     
Maandag 08:30 uur - 14:15 uur